Η ΤΕΧΝΙΚΉ : ΟΥΣΊΑ ΤΗΣ ΤΈΧΝΗΣ


http://titina-chalmatzi.com/
Δεν πρέπει να συγχέουμε την ΤΕΧΝΙΚΉ με το ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ.
-Το Επάγγελμα είναι το υλικό μέρος της Τέχνης,η πατροπαράδοτη και συνηθισμένη πρακτική που διδάσκουν στους αρχάριους και στους χειροτέχνες. Είναι απαραίτητος πλην ελλιπής μηχανισμός που οφείλει να τον ξεπερνά κανείς διότι είναι άκαμπτος και ανεπαρκής. Είναι ένα είδος οδηγού που ανυψώνει τους μέτριους πάνω από το επίπεδό τους μα κατεβάζει τους εξαιρετικούς κάτω από το δικό τους επίπεδο.
-Η Τεχνική είναι το ζωντανό επάγγελμα ,το συνεχώς προσαρμοζόμενο που βρίσκεται σε ακατάπαυστη εξέλιξη .Είναι η απόλυτη συνείδηση όλων των αισθητικών αξιών ,ακόμα και των πιο λεπτών που το επάγγελμα δε μπορεί να διδάξει διότι μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες και την καλλιτεχνική προσωπικότητα. Αισθητικές αξίες που ο αισθαντικός ιδιοφυής τις διαισθάνεται με την εξυπνάδα και τις εξηγεί με την επιστήμη -γνώση.

-Ο θρίαμβος του επαγγέλματος είναι η ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΊΑ. Αυτή η έξυπνη ακροβασία η ασυναίσθητη και μοναχικά μηχανική.

Το ιδανικό της τεχνικής είναι η κυρίαρχη κατανόηση που έχει ως αποτέλεσμα την αγάπη και την ελευθερία.
-Ο ΔΕΞΙΟΤΈΧΝΗΣ όλη του τη ζωή επεκτείνει τα όρια της ελευθερίας του μαθαίνοντας και ρισκάροντας νέα κι ανεξερεύνητα πεδία δημιουργικότητας .Είναι μαθητής αέναος και Μάστορης του Εαυτού του .Αυτός που διαισθητικά μετατρέπει την Τεχνική από καλλιτεχνική ρουτίνα σε αισθητική σκέψη και από αντανακλαστική ενέργεια σε ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ .

-Στο συνολικό καλλιτεχνικό δημιούργημα ,το Επάγγελμα που διδάχθηκε ο δημιουργός του είναι το σώμα,το φανταστικό ιδανικό - έμπνευση είναι η Ψυχή και η ζωντανή εξελισσόμενη Τεχνική είναι το Σώμα και η Ψυχή μαζί .



/αποσπάσματα και σκέψεις από και για την' Αισθητική 'του C.LALO
/drawing by Titina Chalmatzi. ink ,''the Creator''/klik on icon/